استحصال رنگ ها از کورکومین زردچوبه

ساخت وبلاگ
در این پست میخام به عجایب رنگی زردچوبه بپردازم. و بعد هم مطلبی کوتاه در مورد صرفا آشپزخانه ای بودن این ادویه می نویسم.

ماده اصلی و غالب این ریشه کورکومین است. با فرمول ساختاری زیر:

این ماده مثل کلم بنفش در محیط اسیدی و بازی از خود رنگ های متفاوت نشان می دهد. که دلیل هم وجود گروه OH روی کله خود است. همان دو تا O وسط مولکول. در محیط اسیدی همان زرد است و تغییر رنگ نمی دهد اما در محیط بازی قرمز تیره می شود. مثل عکس زیر.

درواقع این واکنش زرچوبه در محیط بازی سرآغاز سفر این ماده به سرزمین رنگ های متنوع است. تا اینجا بگویم که رنگ هایی که من از این ماده بدست آوردم خیلی جالب است. و خیلی قشنگ اند. بیشتر، رنگ ها مثل گوهر ها و جواهرآلات مایع و آبکی می مانند. در واقع این هم به دلیل خوشگل و قشنگ بودن خود رنگ زردچوبه دارد که محصولات شیمیایی آن هم اینچنین می شوند.

تهیه رنگ سبز زمردی درخشان از زردچوبه:

این رنگی که بدست آمد و من بسیار زیبا دیدم آنرا، اولا نامحلول در آب است اما در چربی محلول است. از همین جا معلوم که این رنگ باید در جامدات غیر قطبی مثل انواع پلیمر و پلاستیک ها استفاده شود. 

فرمول رنگ کاملا سبز زمردی : 

Turmeric+borax+HCl> rosocyanine

borax همان بوره ارمنی است. این فرمول را من از سایت های خارجی گرفتم. ضمنا روزوسیانین، رنگی کاملا قرمز است اما غیر شفاف. می شود به شیوه ای آنرا خالص جدا کرد که فعلا نمی پردازم. فرض کنیم الان روزوسیانین را خالص بدست آورده ایم. این ماده قرمز است و قرمز هم می ماند و نگران بازگشت به رنگ زرد سابق کورکومین نیستیم چون اینجا یک واکنش ترکیبی رخ داده. عنصر بور به همان دو چشم )یا اتم O) زردچوبه الان چسبیده است. ما این روزوسیانین را اگر کمی سدیم هیدروکسید رویش بریزیم می شود زنگ زمردی مقصودمان. روزوسیانین ماده جدیدی از کورکومین است که در محیط اسیدی قرمز و در محیط بازی سبز زمردی است.

فرمول رنگ قرمز یاقوتی بسیار شفاف: 

اگر روزوسیانین با اگزالیک اسید مخلوط شود، می شود روبروکورکومین. یعنی کورکومین قرمز. این ماده در محیط اسیدی قرمز یاقوتی بسیار بسیار زیبایی دارد و اما در محیط بازی کاملا بی رنگ می شود و این ماده رسوب می کند. یعنی اول یک آب یاقوتی رنگ دارید ، اما همینکه سدیم هیدروکسید را اضافه می کنید محلول بی رنگ می شود و روبروکورکومین بلافاصله رسوب می کند.

در فکرم بود که می شود از این روبروکورکومین جوهر جادو یا magic ink ساخت. در یک موقعیت بی رنگ و در موقعیت دیگر رنگ دار است. نامرئی و مرئی. شاید. 

همه این واکنش ها و تغییر رنگ ها و تولید انواع رنگ جدید، بخاطر واکنش دو چشم یا دو اتم اکسیژن بالای سر کورکومین است. می توان مواد دیگری کشف کرد که با این دو اتم O واکنش دهند و رنگ های احتمالا اعجاب انگیز دیگری را هم تولید کنند. 

فعلا ما با بوره ارمنی یا همان بوراکس، اسید غلیظ معدنی و اسید مستحصل از شوره آب این زنگ ها را ساختیم. مواد دیگر که باید ماده واکنش دهند هم هستند که من در یک سری مقالات دیگر خوانده بودم و توانسته بودند رنگ قهوه ای را هم تولید کنند.

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

قسمت دوم مطلب:

غلط بودن اندیشه سالم و بی خطر بودن همه گیاهان و مضر و خطرناک بودن همه مواد کیمیایی:

اینکه فکر کنیم گیاهان هیچ ضرری ندارند و هی دمنوش از فلان و بهمان گیاه درست کنیم فکر درستی نیست. تریاک، برگ ماری جوانا، تیره شاه دانه ای ها، گیاه آکونیت، گیاه قاط، و دهها گیاه دیگر هستند که هرکسی از آنها دمنوش درست کند و بخورد هدایتش می کنند به آرامستان و خوابستان تا برپایی قیامت.

بنابراین راهی ندارین که به تجارب گذشتگان سر بزنیم که کدام گیاه را سمی یافتند با آزمون و خطا و کدام را مفید. درست است از ظاهر هم پیش از آزمودن می شود حدس هایی زد. مثلا گیاه آکونیت ظاهرش وحشتناک است. خودش دارد داد می زند من خوردنی نیستم. اما این را از ظاهر تریاک نمی شود فهمید. چون حقیقت این است که در صورت لزوم خوردنی است. فقط برای بی حس کردن درد جسمانی و البته نه درد روحانی.(یعنی افسردگی)

و اما مواد شیمیایی: یا مواد نگهدارنده که یک فوبیا در جامعه در بین عده ای مطرح است که مواد نگهدارنده موجب سرطان است. کدام مواد نگهدارنده؟ سیتریک اسید خود بخود یک نگهدارنده سالم و طبیعی است چون از لیمو بدست می آید و این را مادران در قدیم وقتی می خواستند مربا درست کنند به مایع مربا اضافه می کردند و می گفتند اینطوری مربا دیرتر خراب می شود. حالا در اروپا می آیند کلسیم یا سدیم را اضافه می کنند و مواد نگهدارنده جدیدی می سازند. این ها مشکلی ندارند. اما مشکل آنجایی است که می آیند کلسیم فسفات را به عنوان نگهدارنده استقاده می کنند که خود ۵ درصد انواع سنگ های کلیوی را موجب می شود. می گویند کلسیم فسفات برای استخوان خوب است  و اصلا یکی از مواد تشکیل دهنده استخوان کلسیم فسفات است. بله البته. اما کدام کلسیم فسفات؟ کلسیم فسفاتی که درون استخوان موجود است ساختارش با این کلسیم فسفات متفاوت است. در استخوان به شکل هیدروکسی آپاتیت موجود است. 

علت بعضی بیماری های مهم جامعه ادویه های پودر وارداتی از سایر کشورهاست. چگونه؟ شما می روید پودر دارچین را می گیرید، این باعث ایجاد روحیه ترس و لرزش دست و عدم اعتماد به نفس می شود. من یک مدت پودر دارچین تهیه شده از عطاری ها را با عسل قاطی می کردم و می خوردم. برای تقویت معده خودم. شاید خدای ناکرده و اصلا نشنوم این رو بگویید که شاید این از استقاده زیادی دارچین ایجاد شود؟ این را یادتان باشد (عقیده ای است که طبق تجربه بدست آورده ام) اگر یک ماده ای مضر باشد کمش هم مضر است. خود پودر دارچین وارداتی کمش هم بزدلی آور است. شاید به مسائل روحی بپیچانید این قضیه بزدلی را و علت تغذیه ای برای آن حساب نکنید و نیاورید، اما چرا علت تغذیه ای دارد که طبق تجربه آنرا کشف کردم. اما مدتی است که چوب یا قلم دارچین از بازار مرکزی گیاهان شیراز می خرم و آنرا با آسیاب برقی خانه پودر می کنم. هیچ گاه آن حالات تکرار نشد. (می توانید خودتان بیازمایید. اگر دچار این حالا روحی هستید، حتما از غذای خود دارچین را برای مدتی حذف کنید و اثر فوق العاده اش را ببینید.) (سابقا در پستی نوشتم که علت این خصوصیت دارچین مواد افزودنی است که حین آسیاب کردن به آن می افزانید. شاید برای دیرتر از دست دادن رنگ و بو و تار عنکبوت نزدن.)

از طرف دیگر، قربان صدقه مواد غذایی فروشگاهی رفتن هم غلط است. چونودر بین بعضی دیده می شود که بی توجه و احتیاط هر چیزی را می خورند. 

فیه شفاء للناس !...
ما را در سایت فیه شفاء للناس ! دنبال می کنید

برچسب : استحصال,کورکومین,زردچوبه, نویسنده : tajarobeman بازدید : 92 تاريخ : سه شنبه 2 آبان 1396 ساعت: 9:22